CTP Grupa ima za cilj da udvostruči veličinu svoje panevropske mreže poslovnih parkova na 20 miliona kvadratnih metara GLA do kraja decenije, usred predviđanja i dalje velike potražnje za industrijskim i logističkim prostorom širom Centralne i Istočne Evrope.

Cilj rasta CTP-a podržan novim istraživanjem koje pokazuje da će potražnja za industrijskim i logističkim nekretninama na tržištima centralne i istočne Evrope nadmašiti zapadnu i južnu Evropu, kako moćna kombinacija pet faktora pokreće kontinuirani rast u sektoru.

CTP je najveći evropski investitor, vlasnik i operater industrijskih i logističkih nekretnina kompanije GLA, sa trenutnim portfoliom od 10,5 miliona kvadratnih metara. Sagradio je razvojnu banku od 20 miliona kvadratnih metara na svojim ključnim tržištima CEE, kao i u Nemačkoj, Austriji i Holandiji, gde ima za cilj da razvije dodatnih 10 miliona kvadratnih metara logističkog prostora do 2030. godine, generišući godišnji prihod od zakupa od € 1 milijarda u portfoliju od 20 miliona kvadratnih metara.

CTP vidi snažnu potražnju za svojim novim projektima na novim lokacijama, zajedno sa proširenjima svojih dugogodišnjih CTParkova, od postojećih i novih zakupaca širom CTP-ovih tržišta CEE, što pokriva Češku Republiku, Slovačku, Rumuniju, Mađarsku, Poljsku, Srbiju i Bugarsku, i zapadna tržišta EU u Nemačkoj, Austriji i Holandiji.

 

 

Potražnja je vođena kombinacijom faktora, kao što su porast 'nearshoring' i 'friendshoring'; poboljšana infrastruktura, raznovrsna ekonomija koja se širi; ubrzani rast e-trgovine sa niske osnove; kao i kvalifikovana radna snaga i jake osnove tržišta rada.

CTP-ov novi istraživački izveštaj „CEE: Business-Smart Region“ analizira ove različite faktore kako bi identifikovao pet ključnih pokretača rasta, koji će podržati kontinuirani učinak u potražnji za industrijskim i logističkim prostorom u CEE do kraja decenije.

Ovo su faktori:

1. Kvalifikovani ljudski kapital
2. Povezana tržišta
3. Diverzifikacija i širenje privrede
4. Rast domaće potrošnje
5. Jake osnove nekretnina

 

1. Kvalifikovani ljudski kapital

Tržišta CEE nudi kvalifikovanu radnu snagu po konkurentnim cenama, koje su za sektore transporta, skladištenja i proizvodnje u proseku manje od jedne trećine onih u zapadnoj Evropi. Prosečan broj nedeljnih radnih sati u sektoru transporta i skladištenja i proizvodnje u CEE je iznad proseka EU-27. U međuvremenu, „obrnuti odliv mozgova“ povećava broj kvalifikovane radne snage, jer se mladi profesionalci vraćaju iz zapadne Evrope, delimično privučeni nižim poreskim stopama. Indeks znanja engleskog jezika za 2022. godinu u svim zemljama CEE (bez Srbije) viši je od Francuske, Italije i Španije.


2. Povezana tržišta

Značajna poboljšanja infrastrukture od 2000-ih osiguralo je efikasan protok robe unutar regiona i ka i iz Zapadne Evrope, posebno putne infrastrukture. Investicije u infrastrukturu u svim zemljama CEE, sa izuzetkom Poljske, premašile su prosek EU od 2015-2020, kao udeo u BDP-u. Tekuće investicije poboljšavaju vazdušnu povezanost, dok glavne kontejnerske luke CEE doživljavaju sve veću potražnju kao alternative onima u „Hamburg-Le Havre Range“, posebno za rute sa Bliskog istoka i Kine. Ova poboljšana povezanost podržava porast 'nearshoring' i 'friendshoring' usred tekuće globalne geopolitičke neizvesnosti i ekonomskih turbulencija.


3. Diverzifikacija i širenje privrede

CEE pokazao je snažnu ekonomsku otpornost, sa realnim rastom BDP-a koji je bolji od zapadnoevropskih tržišta i cele Evrope. Predviđa se da će rast BDP-a CEE u periodu od 2023. do 2026. rasti dvostruko brže od proseka evrozone. Snažna proizvodna baza u kombinaciji sa rastućim sektorima znanja i inovacija, kao i tržištem kvalifikovane radne snage CEE i blizina Zapadne Evrope, znači da region brzo postaje „nearshoring“ hotspot, podstičući dalju potražnju za industrijskim i logističkim prostorom.


4. Rast domaće potrošnje

Podstaknuta ekonomskom ekspanzijom, domaća potrošnja u CEE porasla je za skoro 50% od 2010. godine, što je više nego dvostruko od proseka EU-27, uz rast potrošačke moći koji je podstakao rast e-trgovine, a koja je zaostala za zapadnom Evropom i sada je sustiže. Predviđa se da će se ukupna onlajn prodaja u CEE povećati za oko 25 milijardi evra do 2026. godine, što je jednako rastu skladišnog prostora za e-trgovinu od 2,8 miliona kvadratnih metara u GLA u istom periodu, što je skoro ekvivalentno ukupnim tržišnim zalihama u Budimpešti ili Bukureštu danas.

5. Jake osnove nekretnina

Neto stopa apsorpcije (promena broja zaposlenih) u CEE su nadmašile zemlje zapadne i južne Evrope i očekuje se da će se to nastaviti u narednih pet godina. Market vacancy je ispod trogodišnjeg proseka u svim zemljama CEE (sa izuzetkom Budimpešte, Mađarska) i očekuje se da će ostati blizu istorijskih minimuma, što će doprineti rastu zakupnine. Dok je ukupan kvalitet zaliha u CEE visok, s obzirom na to da se tržište pojavilo tek 2000-ih, ponuda zaliha razreda A je ograničena, stvarajući strukturnu potražnju i snažan pokretač za dalji razvoj logističkog prostora.

 

Izvor: CTP.eu