Proizvođač komercijalnih vozila MAN Truck & Bus zabeležio je blagi rast u broju narudžbina od 4% – na 49.517 jedinica u prvoj polovini godine. Zahvaljujući kontinuiranoj stabilizaciji lanaca snabdevanja i posledično naglom porastu obima proizvodnje, u ovom periodu prodaja je snažno porasla na 56.173 kamiona, autobusa i kombija, što predstavlja rast od 61%, jer je u istom periodu prošle godine prodaja bila na niskom nivou zbog zamrzavanja proizvodnje izazvanog ratom u Ukrajini.

U prvih šest meseci 2023. godine, MAN Truck & Bus je ostvario operativni profit od 476 miliona evra i operativni povrat od prodaje od 6,8% (u prva tri meseca iznosio je 5,8%, da bi porastao na 7,7% u drugom kvartalu).

Osim povećanja prodaje, na poslovni rezultat pozitivno su uticale više cene novih i polovnih vozila i veće marže u poslovanju. Poslovni rezultat je bio opterećen višim cenama materijala i energije, kao i višim troškovima osoblja u vezi sa globalnim povećanjem inflacije i usklađivanjem plata koje su bile posledica toga. Kako navode u kompaniji, na poslovni rezultat u prethodnoj godini značajno je uticalo obustavljanje proizvodnje u pojedinim pogonima.

 

Izbvor: Plutonlogistics.com