Zbog toga je temeljno i pravilno čišćenje neophodno za održavanje zdravog i produktivnog radnog okruženja. Posebna pažnja higijeni posvećena je poslednjih godina, naročito nakon izbijanja pandemije. Higijena je postala prioritet u svakom zatvorenom prostoru, a kancelarije nisu izuzetak.

Zašto je održavanje čistog poslovnog prostora važno za uspeh?

Održavanje čistoće u vašoj firmi nije samo stvar estetike. To je bitan faktor koji utiče na sve, od ugleda kompanije do zdravlja i produktivnosti zaposlenih.

Pogledajmo nekoliko glavnih prednosti:

Pozitivan utisak: Prvi utisak znači puno. Čist i uređen poslovni prostor stvara profesionalnu atmosferu i pokazuje poštovanje prema klijentima, partnerima i zaposlenima. Zdravlje i sigurnost: Prašina, nečistoća i nakupljene bakterije mogu dovesti do širenja virusa i izbijanja raznih bolesti. Redovno čišćenje i dezinfekcija sprečavaju zdravstvene probleme kod zaposlenih, što se ogleda kroz manje izostanaka sa posla. Produktivnost zaposlenih: Čista i organizovana radna sredina doprinosi boljem fokusu i koncentraciji zaposlenih. Ovo, prema studijama, vodi povećanoj produktivnosti i efikasnosti. Smanjenje troškova: Redovno čišćenje produžava životni vek nameštaja, opreme i elektronskih uređaja. Bolja reputacija: Održavanje čistoće ukazuje na profesionalnost i posvećenost detaljima vaše firme. To doprinosi pozitivnom javnom mišljenju i jačanju branda.

Ne zanemarujte dezinsekciju i deratizaciju

Odžavanje higijene u vašem poslovnom prostoru značajno doprinosi sprečavanju pojave štetočina. Ali, uprkos vašim najboljim naporima, povremene infestacije i dalje se mogu desiti. Znakovi potencijalnog problema uključuju izmet, neobične mirise ili vidljivu pojavu insekata ili glodara.

Ako sumnjate na problem sa štetočinom, ne oklevajte da preduzmete mere. Profesionalna dezinsekcija može uspešno eliminisati insekte, dok će deratizacija rešiti problem sa glodarima. Brzo reagovanje na problem svešće zastoj u raduˇna minimum i obezbediti zdravo radno okruženje.

Pravilno čišćenje kancelarije u osam koraka

Ako želite da osigurate visok nivo higijene u svojoj kancelariji, pripremili smo vam kratak vodič za pravilno čišćenje kancelarije u osam koraka za čisto i blistavo radno okruženje:

1. Čišćenje kancelarije ili poslovnog prostora počinje od vrha

Logičan redosled čišćenja podrazumeva početak od najviših tačaka, poput plafona i zidova, i spuštanje ka podu. To omogućava da se prašina i prljavština sa viših nivoa ne talože na već očišćene površine.

2. Briga o nameštaju

Nakon čišćenja zidova, posvetite se radnim površinama. Stolovi, police i ormari su magneti za prašinu – redovno čišćenje je neophodno.

Kako bi celokupan prostor izgledao još bolje, nameštaj može biti dodatno osvežen profesionalnim parnim čistačima i ispoliran po želji, što naročito dobro izgleda kada se radi o drvenim ormarima i stolovima.

3. Temeljno održavanje higijene električnih uređaja

Računari, štampači i druga oprema često su leglo mikroorganizama. Redovno dezinfikovanje tastatura, miševa, ekrana i telefonskih slušalica sredstvima sa visokim sadržajem alkohola je izezetno važno. Obavljanje svakodnevnog čišćenja i obezbeđivanje dezinfekcionih maramica zaposlenima održava visok nivo higijene u kancelariji.

4. Suvo čišćenje Podova

Suvo čišćenje podova u kancelariji započinje metlom, đubrovnikom ili finim krpama za manju kvadraturu i podove od pločica ili parketa.

Za veće površine i tepihe, koristite profesionalne usisivače sa prilagodljivim četkama i velikom usisnom snagom, koji će osigurati detaljno uklanjanje prašine i nečistoća.

5. Mokro čišćenje podnih površina

Mokro čišćenje podova je isto važno, ako ne i važnije od suvog čišćenja jer ključno za dezinfekciju kancelarijskih prostora. Odaberite sredstva i alate pažljivo prema tipu poda. Koristite profesionalne mašine za čišćenje, prilagođene površini, kako biste postigli efikasnost i sprečili oštećenja.

6. Profesionalno pranje prozora

Profesionalno pranje prozora je neophodno u kancelarijama gde se prozori brzo prljaju zbog velike frekvencije ljudi. Upotreba kvalitetnih sredstava i alata daje najbolje rezultate. Čisti prozori su važni ne samo za higijenu već i za estetiku, posebno kada vam često dolaze klijenti ili partneri.

7. Nakon čišćenja, pripazite gde hodate

Vlažni podovi deluju kao magnet za prljavštinu sa đonova cipela. To može ostaviti vidljive tragove kad se pod osuši, a prljavština se može ponovo nakupiti u obliku tamnih štrafti i gomila, čak i kada mislite da su cipele čiste. Koristite kvalitetne ulazne otirače da biste to sprečili.

8. Uvek završite čišćenje od unutrašnjosti ka spolja

Ako kancelarija ima terasu ili predsoblje, poslednji korak treba da bude čišćenje tih spoljašnjih površina. Na taj način sprečavate ponovno podizanje prašine u unutrašnjosti. Takođe, možete obaviti iznošenje smeća, dezinfekciju brava, prekidača i rukohvata, kao i čišćenje nameštaja i pločica na terasi. Važno je da ovaj završni korak organizujete tako da se profesionalno očisti celokupna kancelarija, uključujući i spoljne delove.

Zaključak

Za zaključak, predlažemo da uključite svoje zaposlene u održavanje higijene i svežine kancelarijskog prostora. Možete napraviti jednostavne liste sa koracima koje treba da obave svakog dana, kao što su čišćenje slušalica, miša i tastature, radi njihove bezbednosti.

Ovo ne zahteva puno vremena, a može značajno doprineti čistoći njihovog ličnog radnog prostora.

Takođe, obezbeđivanjem posebnih higijenskih maramica, maramica za čišćenje ekrana, sprejeva za površine, sredstava za dezinfekciju ruku i sličnih stvari, vaši zaposleni čišćenje neće smatrati obavezom.