Pravilno odabran ergonomski nameštaj i optimalan raspored radnih stanica smanjuju fizički stres i povećavaju efikasnost. Korišćenje prirodnog svetla i odgovarajuće veštačke rasvete poboljšava radne uslove. Boje utiču na raspoloženje i produktivnost, pa je važno balansirati između minimalističkog i personalizovanog prostora. Smanjenje buke i korišćenje pozadinske muzike može poboljšati koncentraciju i kreativnost. Integracija biljaka i prirodnih elemenata kroz biophilic dizajn poboljšava kvalitet vazduha i smanjuje stres.

Fleksibilni prostori omogućavaju prilagođavanje različitim potrebama, dok pametni uređaji i digitalna organizacija optimizuju radne procese. Sve ove komponente zajedno stvaraju produktivnije i prijatnije radno okruženje.

 

Boje

Boje značajno utiču na raspoloženje i produktivnost zaposlenih. Evo kako svaka od njih ima uticaj na ljude:

Plava boja

Mir i fokus: Plava boja se često povezuje sa smirenjem i fokusom. Ona pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti, što je čini idealnom za prostore gde je potrebna koncentracija, kao što su kancelarije za tehničke ili administrativne poslove. Produktivnost: Plava je poznata po svojoj sposobnosti da poboljša produktivnost, posebno u zadacima koji zahtevaju pažnju na detalje i analitičko razmišljanje.

Zelena boja

Smanjenje umora: Zelena boja smanjuje umor i stres, što je čini pogodnom za duge radne sate. Prirodan efekat: Povezana sa prirodom, zelena boja donosi osećaj svežine i obnove, poboljšavajući opšte blagostanje zaposlenih.

Žuta boja

Kreativnost i energija: Žuta boja stimuliše mentalnu aktivnost, podstičući kreativnost i energiju. Idealan je izbor za kreativne prostore gde se razvijaju nove ideje. Pozitivno raspoloženje: Ova boja se povezuje sa srećom i optimizmom, što može doprineti boljoj atmosferi u timu.

Crvena boja

Energija i dinamika: Crvena boja može povećati nivo energije i podstaknuti akciju. Korisna je u okruženjima gde je potrebna visoka fizička aktivnost ili brze odluke. Stres: Ipak, treba je koristiti umereno jer preterana upotreba crvene može izazvati osećaj stresa i nervoze.

Integracija biljaka i prirodnih elemenata u kancelarijski prostor kroz biophilic dizajn donosi brojne benefite, od poboljšanja kvaliteta vazduha i smanjenja stresa do povećanja produktivnosti i zadovoljstva zaposlenih. Biophilic dizajn se fokusira na integraciju prirodnih elemenata u izgrađene prostore, čime se stvara harmonija između unutrašnjeg prostora i prirode. U kancelarijskim okruženjima, ovaj dizajn uključuje upotrebu biljaka, prirodnih materijala poput drveta i kamena, kao i pristup prirodnom svetlu. Cilj je poboljšanje fizičkog i mentalnog blagostanja zaposlenih, čime se povećava njihova produktivnost i zadovoljstvo na poslu.

Žuta boja

Žuta boja je često povezana sa srećom, energijom i optimizmom, što je čini snažnim alatom u dizajnu enterijera, posebno u kancelarijskim prostorima. Evo kako žuta boja može uticati na radno okruženje i produktivnost:

Pozitivni Uticaji

Podstiče Kreativnost: Žuta boja je poznata po svojoj sposobnosti da stimuliše mentalnu aktivnost i kreativno razmišljanje. Ova boja može biti posebno korisna u prostorima gde se traži inovativnost i stvaranje novih ideja, kao što su dizajnerski studiji ili marketinške agencije. Povećava Energiju: Žuta boja može povećati nivo energije i entuzijazma među zaposlenima. Prostorije obojene u žuto ili dekorisane žutim akcentima mogu pomoći u borbi protiv osećaja umora i letargije, posebno tokom dugih radnih sati. Pozitivno Raspoloženje: Žuta boja asocira se sa sunčevom svetlošću i srećom, što može doprineti opštem pozitivnom raspoloženju u kancelariji. Ovo može povećati zadovoljstvo zaposlenih i smanjiti nivoe stresa.

Žuta boja može značajno doprineti povećanju kreativnosti, energije i pozitivnog raspoloženja u kancelariji. Međutim, ključ je u njenoj umerenoj i promišljenoj primeni kako bi se izbegli potencijalni negativni efekti. Kada se koristi pravilno, žuta može postati moćan alat u dizajnu enterijera za poboljšanje radnog okruženja. U prostorijama namenjenim za brainstorming ili kreativne sastanke, žuta boja može biti dominantnija kako bi se stimulisao protok ideja i inovacija.

 

Biljke u prostoru


Osim boja biljke takođe imaju važnu ulogu u enterijeru prostora. Evo kako one utiču na prostor i zaposlene:

Poboljšanje Kvaliteta Vazduha: Biljke apsorbuju ugljen-dioksid i oslobađaju kiseonik, što poboljšava kvalitet vazduha. One takođe filtriraju štetne toksine i zagađivače iz vazduha, poput formaldehida i benzena, stvarajući zdravije radno okruženje. Smanjenje Stresa: Prisustvo biljaka može značajno smanjiti nivo stresa među zaposlenima. Zelenilo i prirodni elementi imaju umirujući efekat, što može dovesti do smanjenja anksioznosti i poboljšanja opšteg raspoloženja. Povećanje Produktivnosti: Istraživanja pokazuju da radnici u prostorijama sa biljkama imaju bolje rezultate i viši nivo koncentracije. Vizuelna povezanost sa prirodom može poboljšati kreativnost i kognitivne funkcije. Estetski Apel: Biljke dodaju vizuelni interes i estetsku vrednost kancelarijskim prostorima, čineći ih prijatnijim za rad. One mogu služiti kao prirodni razdelnici u otvorenim kancelarijama, poboljšavajući privatnost i organizaciju prostora.

 

Ukoliko ste u potrazi za poslovnim prostorom koji će ispuniti prethodno navedene zahteve, u Knez Mihailovoj 3, u Beogradu, nalazi se prostor koji je posebno pažnju posvetio svom enterijeru i udobnosti.

Više o samom prostoru možete pronaći na linku www.urbanoffice.rs ili se i lično uveriti kroz korišćenje nekih od usluga kao što su sale za sastanke ili iznajmljivanje kancelarije na dan.