FERCAM je spreman da prenese svoje odeljenje za distribuciju (zbirni transport) i logistiku (ugovornu logistiku) u zajedničko preduzeće sa Dachser kompanijom pod imenom Dachser & Fercam Italia S.r.l. Udeo Dachser-a od 80 odsto u novom poduhvatu jača i zaokružuje evropsku mrežu te kompanije. Realizacija ovog dogovora čeka odobrenje nadležnih za zaštitu konkurencije.

Od početka 2024. nezavisna kompanija poslovaće pod imenom Dachser & Fercam Italia S.r.l. i direktno odgovarati Aleksandru Tonu (Alexander Tonn), operativnom direktoru drumske logistike u Dachser-u. Kao i do sada, FERCAM-ov menadžer za distribuciju i logistiku dr Gianfranco Brillante i njegov iskusni tim biće zaduženi za zbirni transport i ugovornu logistiku u Italiji, a čija će stručnost obezbediti kontinuitet na italijanskom tržištu. FERCAM AG će imati 20 odsto udela u Dachser & Fercam Italia S.r.l.

– Dachser je porodična kompanija koja se dinamično razvija i poseduje slične ciljeve i efikasne kanale za donošenje odluka, što je čini izvanrednim i pouzdanim partnerom za nas za sve evropske transporte. Tokom trajanja našeg partnerstva, međutim, uslovi su se značajno promenili, pri čemu je tržišni udeo bio koncentrisan među samo nekoliko evropskih i globalnih igrača. Zato smo odlučili da pokrenemo zajedničko preduzeće koje će se baviti isključivo zbirnim transportom i ugovornom logistikom. To je situacija u kojoj dobijaju obe strane – naveo je  Thomas Baumgartner, predsednik nadzornog odbora FERCAM-a.

 

– Novi poduhvat nam omogućava da dodatno ojačamo veze sa našom partnerskom kompanijom, dok istovremeno učvršćujemo sopstvenu poziciju – objasnio je  Hanes Baumgartner, generalni direktor FERCAM-a i dodao da -„Dachser-ova evropska mreža otvara dodatne mogućnosti za rast, posebno u sektoru izvoza, što stvara sigurnost i stabilnost za budućnost“.

Zaokruživanje evropske mreže

Većinsko preuzimanje FERCAM-ovog zbirnog transporta i ugovorne logistike je treća veća akvizicija koju je Dachser kompanija napravila kako bi proširila svoju transportnu i logističku mrežu u Evropi, nakon Graveleau-a (Francuska, 1999.) i Azkar-a (Španija, 2013.).

– Ovom akvizicijom zatvaramo poslednju preostalu prazninu i zaokružujemo sopstvenu mrežu za zbirni transport i ugovornu logistiku na glavnim tržištima kontinentalne Evrope –  objašnjava Burkhard Eling, izvršni direktor Dachser-a.

– Naš fokus ostaje na organskom i održivom rastu. Pored toga, ove godine smo ojačali naše prisustvo na ključnim tržištima kao što su Beneluks, Australija, Japan, a sada i Italija putem ciljanih akvizicija“.

Klijenti će imati koristi od jednoobraznih procesa i sistema

– Dachser i FERCAM uspešno sarađuju već 20 godina. Za to vreme smo se veoma dobro upoznali i stekli poštovanje jedni za druge –  dodaje Aleksander Ton, operativni direktor drumske logistike u Dachser-u.

Porodična kompanija FERCAM, sa sedištem u Bolzanu, u Južnom Tirolu, bavi se distribucijom svih zbirnih transporta industrijske i robe široke potrošnje iz Dachser-ove evropske mreže u Italiji od početka partnerstva i dostavlja odgovarajuće pošiljke iz Italije u ovu mrežu.

– FERCAM je garant kontinuiteta i stručnosti u Italiji. Kroz ovu akviziciju i druge investicije, možemo dalje da ubrzamo naš rast – posebno na italijanskom tržištu – i još više poboljšamo kvalitet naše ponude. Naši kupci u Evropi, Italiji i širom sveta imaće koristi od doslednih procesa i jednoobraznih sistema u srednjoročnom periodu –  komentarisao je Ton.

Zahvaljujući njihovom dugogodišnjem partnerstvu, Dachser i FERCAM su već u potpunosti usklađeni kada je u pitanju operativno rukovanje zbirnim transportom. FERCAM nastoji da kontinuirano ulaže u svoje logističke baze, digitalizaciju i zaštitu životne sredine – te se dve kompanije odlično uklapaju i u ovom pogledu.

Zajedničko preduzeće bez duplih struktura

Dachser-ova poslovna linija European Logistics ranije nije imala sopstvene lokacije u Italiji, tako da zajedničko preduzeće neće imati duple strukture. Svi zaposleni u FERCAM-ovim odeljenjima za distribuciju i logistiku radiće za Dachser & FERCAM Italia. Dachser-ova akvizicija akcija u ova dva odeljenja takođe je simbol posvećenosti kompanije da napravi dodatna, održiva ulaganja u svoje lokacije u Italiji.

 

Izvor: Plutonlogistics.com